Ambasadorul Romaniei din Canada, Liviu Maior a fost unul dintre diplomatii rechemati in tara de ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, in primavara acestui an. Odata cu Liviu Maior au fost "pensionati" inca 29 de ambasadori si consuli trecuti de 60 de ani.
Surse avizate mentioneaza ca dincolo de motivul varstei inaintate, decizia ministeriala a fost legata de activitatea diplomatilor in perioada comunismului, multi dintre ei fiind susceptibili de colaborare cu diverse servicii secrete.
Desi ambasadorul Liviu Maior a primit decizia de pensionare inca din luna iunie, nefiind inca la sfarsit de mandat, s-a reintors in Romania abia in octombrie. Diplomat de felul sau, Maior declara in cadrul unui interviu publicat in august 2005 de "Pagini Romanesti", revista editata in Canada, ca de fapt renuntarea la functia de ambasador ii revine personal.
Cotidianul "Buna ziua, Ardeal" dezvaluie care sunt legaturile economico-politice girate de Maior. Dinastia politico-diplomatica Maior junior si senior a dat roade.
Liviu Maior este considerat un apropiat al lui Ion Iliescu si este acuzat in mediile academice de mentinerea invatamantului romanesc in starea de dinainte de 1989. Pentru ca nu a mai avut loc pe listele PDSR la alegerile din 2000, Maior a fost trimis in Canada pentru a reprezenta Romania ca ambasador.
Liviu Maior a urmat o cariera academica, fiind profesor universitar si istoric, pentru ca in anul 1992 sa devina ministru PDSR al Educatiei pana in 1996. In perioada 1996-2000 a fost senator PSD, iar in 2002 a fost numit ambasador. Maior este nascut in anul 1940 la Beclean, judetul Bistrita-Nasaud, asadar are deja 65 de ani.
Fiul sau, George Cristian Maior, senator PSD, presedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica s