Dialogul institutionalizat dintre guvern, sindicate si patronate este suspendat de mai bine de doua saptamani. In acest context, premierul Tariceanu s-a intalnit, zilele trecute, cu liderii Dialogul institutionalizat dintre guvern, sindicate si patronate este suspendat de mai bine de doua saptamani. In acest context, premierul Tariceanu s-a intalnit, zilele trecute, cu liderii sindicatelor membre in Consiliul Economic si Social (CES), cautand sa-i convinga pe sindicalisti sa revina la masa dialogului. Secretarul general al Blocului National Sindical, Matei Bratianu, este insa de parere ca o schimbare reala in atitudinea guvernului fata de partenerii de dialog social nu poate avea loc decat in conditii extreme.
- Domnule Bratianu, la ce rezultate credeti ca ne putem astepta in urma acestor intalniri cu premierul?
- E vorba de o problema a CES, iar cauzele intreruperii dialogului social sunt mai vechi. Am fost pusi in situatia ca actele normative se discutau si se adoptau fara ca noi sa fim consultati. Nu cred ca intalnirile recente cu premierul vor aduce o schimbare in acest sens. In schimb, consider ca singura solutie sa se schimbe ceva cu adevarat ar fi ca guvernul sa cada, ca urmare a unor ample manifestatii de strada si, astfel, sa se provoace alegeri anticipate. Deocamdata, probabil ca se va acorda independenta financiara Consiliului Economic si Social si, eventual, comisiile de dialog social din cadrul ministerelor vor incepe sa functioneze.
- Din cate stim, ati participat la intrunirea de la Pitesti, unde Ion Iliescu si Petre Roman au incercat sa puna bazele unui pol social. Ne puteti spune ce legatura exista intre acel proiect si escaladarea miscarilor sindicale cu care ne confruntam acum?
- Eu sunt convins ca trebuie sa avem un partid de stanga, dar, cata vreme Petre Roman - care ar trebui sa-si ceara scuze pentru afirmatia ca ind