Romania ar putea deveni centrul financiar al regiunii. Aceasta este ipoteza lansata ieri la Bucuresti de o serie de bancheri de pe piata de capital din Romania, prezenti la Forumul Financiar Sud-Est European. Ipoteza este sustinuta chiar daca Romania este sub media regiunii sud-est europene la aproape toate capitolele financiare. "Eu zic ca reusim.
La baza acestei concluzii e nevoie de o strategie adecvata pentru atragerea investitorilor straini, investitii in infrastructura, pentru ca nivelul de impozitare e atractivsi legislatia este adecvata", a declarat, ieri, pentru "Buna ziua, Ardeal" presedintele Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila, cel care a avansat ieri posibilitatea dezvoltarii Romaniei pe aceste criterii.
Cu toate acestea, la procentul de active raportate la produsul intern brut Romania ocupa abia loculsapte in regiune, iar in ceea ce priveste ponderea creditelor la PIB locul este mai jos cu un nivel. De asemenea, creditul retail in Romania este de doar cinci procente din PIB, comparativ cu media europeana de 50 la suta.
Totodata, depozitele retail in tara sunt de doar 15 la suta, comparativ cu cele 55 de procente din Uniunea Europeana. Foarte important este ca nivelul de intermediere bancara este foarte redusa, acest indicator fiind cel asupra caruia s-au lansat ieri cele mai importante semnale de alarma.
Spre comparatie, in Bulgaria procentele din PIB detinute de operatiunile de intermediere financiara sunt de 37,1%, comparativ cu cele 21 de procente ale Romaniei. La monetizarea economica, raportul dintre masa monetara nationala si PIB, Bulgaria este de o datasi jumatate mai eficienta, cu 53 la suta comparativ cu procentul de 30 detinut de Romania.
"Bulgaria ne-a luat-o demult inainte. Pe toate grupurile de indicatori situatia Romaniei