"Daca Romania vrea sa devina un centru financiar regional pentru Europa de Sud-Est, atunci trebuie sa ne hotaram ce vrem. Ori ne apucam de treaba, ori stam numai si ne uitam cum se dezvolta bancile din tarile din jurul nostru si apoi ne dam seama ca nu mai e nimic de facut si ne multumim cu faptul ca am fost infiltrati aici de catre bancile din spatiul european.
Avem putine banci mari in Romania si putine banci eficiente", a remarcat Steven van Groningen, presedinte al Raiffeisen Bank Romania. El a adaugat ca, pentru a se ridica la nivel european, sistemul financiar romanesc are nevoie de politici monetare predictibile, de reglementari flexibile, care sa nu franeze dezvoltarea bancilor.
"Pe termen scurt, bancile mici vor supravietui, dar, in cele din urma, vor fi asimilate de jucatori mai mari. Un investitor care nu va cumpara o banca romaneasca va putea sa achizitioneze Raiffeisen Bank International, pentru a nu mai fi nevoit sa cumpere bancile mai mici din aceasta regiune a Europei", este de parere presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu.
El crede ca intarzierile in privatizarea bancilor de stat au fost, pana la urma, in avantajul Romaniei, pentru ca, daca sumele mari de vanzare se vor confirma, atunci banii obtinuti din vanzarile Bancii Comerciale Romane (BCR) si CEC ar ajunge la 10% din produsul intern brut al tarii.
"Am iesit din lupta pentru BCR, suntem in carti pentru cumpararea CEC, dar, daca nu vom reusi, vom uita de achizitii si vom opta pentru o crestere organica in Romania", a marturisit Andreas Maragkoudakis, reprezentant al grupului financiar National Bank of Greece. "Pentru un mare grup financiar, ceea ce conteaza este reteaua de unitati a bancii.
O «multinationala» poate apela la infiintarea de subsidi