Pe aici trec anual cei mai multi detinuti din Romania. Pana acum, Jilava a fost ignorata de conducerea Ministerului de Justitie. Alte penitenciare din tara sunt, asa cum spun detinutii, pensioane pe langa inchisoarea de la marginea Bucurestiului. Legionari, comunisti, luptatori anticomunisti si detinuti de drept comun. Aproape ca nu exista puscarias care sa nu fi trecut prin Jilava. Unul mi-a zis odata: "Daca scapi de Jilava, nimic nu te mai omoara. S-ar putea scrie sapte carti pe minut despre Jilava". Raie, paduchi, plosnite, rozatoare, apa ruginie cu mormoloci, mucegai, droguri. Asta inseamna Jilava.
Penitenciarul Jilava este unul aparte din cauza traficului mare de detinuti. Trec pe aici anual, aproximativ 20.000, adica jumatate din totalul puscariasilor din Romania. Se spune ca este penitenciar de tranzit, dar denumirea este improprie pentru ca in toata inchisoarea exista doar doua camere de tranzit efectiv. Ceilalti detinuti sunt cu procese la Bucuresti sau arestati preventiv. Puscaria a fost in parte reconstruita in anii â70 si chiar daca, prin absurd, s-ar gasi bani pentru modernizarea unui tronson, cladirea ar trebui consolidata. Initial, penitenciarul a fost gandit pentru 700 de detinuti, iar acum sunt 700 pe o sectie. La Jilava sunt acum 2.500 de detinuti, dar numarul lor variaza zilnic. De ei se ocupa mai putin de 300 de cadre din cei aproape 600 de angajati ai penitenciarului.
DEZINTERES. Acest loc de detinere a fost ignorat de-a lungul timpului de toti cei care au pastorit Directia Generala a Penitenciarelor, actuala Administratie Nationala a Penitenciarelor. "Este o unitate din Bucuresti, un etalon al sistemului, ne-am gandit ca macar gardul si foisoarele sa fie facute cum trebuie. De-a lungul timpului au existat nenumarate variante de proiecte pentru acest penitenciar, de la renovare la demolare. Nici una nu s-a finalizat. Ideile era