Vinurile de import acapareaza tot mai mult din piata autohtona. Drept urmare, romanii au consumat anul acesta de doua ori mai mult vin importat decit in aceeasi perioada a anului trecut. In schimb, exporturile au scazut cu 21%.
Dorinta de sofisticare a romanilor cumulata cu productiile in scadere au inceput sa se observe pregnant in balanta comerciala. Unul dintre sectoarele cu probleme pentru producatorii romani a fost anul acesta industria vinului.
Astfel, in primele noua luni ale anului in curs, romanii au baut de peste doua ori mai mult vin din import decit in perioada similara a anului trecut. Conform datelor Ministerului Agriculturii, in 2005 cantitatile de vin aduse din afara tarii s-au cifrat la peste 14.700 de hectolitri, fata de numai 6.600 de hectolitri in aceeasi perioada a anului precedent.
De asemenea, valoric, anul acesta importurile de vin ne-au costat aproximativ 3,5 milioane de euro, fata de 1,8 milioane de euro in 2004. „ Daca pina acum piata vinului era destul de linistita, de anul acesta, piata Romaniei a inceput sa se deschida spre exterior. Sint in principal doua motive pentru cresterea importurilor.
Este vorba atit despre diversificarea gustului consumatorului roman, care este tot mai deschis catre noi produse, cit si despre o activitate mai intensa a negustorilor de vin care vor sa ofere si altceva consumatorului", explica Basil Zirnoveanu, presedintele Organizatiei Nationale Interprofesionale Viniviticole (ONIV).
Totodata, productia de vin de anul acesta a fost cu 50% mai mica fata de anul trecut. Din estimarile ONIV, la ora actuala numai 5% din piata de profil este asigurata de exporturi. „Nu cred ca mai devreme de 2010 vom avea 10% din piata asigurata de exporturi.
In general, romanii au reticenta fata de vinurile de import, dar daca vor veni la preturi mai mici, probab