Un raport dat publicitatii recent de Karolinska Institutet, in cooperare cu Stockholm School of Economics, scoate in evidenta inegalitati majore in ceea ce priveste accesul pacientilor la tratamentul impotriva cancerului in Europa si solicita responsabililor sa ia masuri urgente pentru reducerea acestora.
Raportul, care a fost sustinut printr-un grant din partea F. Hoffmann La-Roche Ltd, este intitulat ''O comparatie la nivel european cu privire la accesul pacientilor la medicamente impotriva cancerului'', si releva faptul ca in ciuda beneficiilor dovedite ale noilor posibilitati de tratament inovator, pacientii din Europa nu au acces in mod egal la aceste medicamente impotriva cancerului, iar rapiditatea cu care pacientii pot beneficia de aceste medicamente depinde in mare masura de tara in care acestia locuiesc. Au fost incluse in raport nouasprezece tari, reprezentand aproape 75 la suta din populatia Europei. Austria, Spania si Elvetia sunt considerate a fi lideri in ceea ce priveste adoptarea rapida si disponibilitatea noilor medicamente impotriva cancerului, in timp ce Marea Britanie, Republica Ceha, Ungaria, Norvegia si Polonia sunt ramase in urma.
In discursul sau la Parlamentul European de la Bruxelles, unde a fost dat publicitatii raportul, dr. Nils Wilking de la Karolinska Institutet a precizat ca "Pacientii trebuie sa astepte prea mult timp pentru a se bucura de beneficiile noilor terapii, si cel mai mare obstacol in calea adoptarii noilor medicamente consta in alocarea proactiva a resurselor financiare si bugetare in sistemul de ingrijire a sanatatii de catre responsabilii in domeniu''.
Dr. Wilking si dr. Jönsson au scos in evidenta faptul ca, in tarile incluse in acest raport, cheltuielile totale pentru tratarea cancerului sunt estimate la 120 euro per cetatean - numai 5 la suta din cheltuielile totale pentru ingrijirea sanatatii. In Eu