Ce-i drept, vicepremierul Gheorghe Pogea a declarat ca, in prealabil, ?va trebui sa ajungem la 5% din PIB si sa crestem deficitul bugetar?. Florentin Gust, liderul Uniunii Studentilor din Romania, a rezumat: ?Am obtinut ce am vrut si vom merge din nou la cursuri. Cel mai mult ne interesa subventia acordata pentru studentii caministi.?
S-a ajuns intr-un punct mort
In schimb, profesorii studentilor continua greva. Guvernul nu e dispus sa reia negocierile, atata vreme cat dascalii cer salarii care depasesc posibilitatile bugetare. ?Solicitarile de natura salariala se ridica la 811 milioane de euro?, a spus vicepremierul.
Mai indarjiti ca niciodata, profesorii ameninta cu proteste de strada. Ei se simt incurajati si de presedintele Traian Basescu care, joi seara, le-a sustinut public cauza, cerand executivului sa aloce 5a din PIB pentru Educatie: ?Am ajuns intr-un punct mort. Daca presedintele Traian Basescu ar media conflictul, s-ar mai putea schimba ceva. Colegii mei sunt decisi sa organizeze mitinguri si pichete in intreaga tara?, a avertizat Aurel Cornea, presedintele FSLI. ?Atitudinea revoltatoare a premierului Tariceanu sta la baza deciziei profesorilor de a iesi in strada?, a adaugat Marius Nistor, vicepresedintele Federatiei ?Spiru Haret?.
Ce vor profesorii
Pe scurt, profesorii cer un salariu minim de 250 de euro si 6% din PIB pentru invatamant. Dascalii mai vor cate 200 de euro pe an ca sa-si poata cumpara carti, 250 de euro pe an pentru haine, 250 de euro prima de vacanta, 10 euro lunar pentru internet, 22 de tichete de masa si un fond lunar de premiere de 10% din fondul de salariu.
Premierul nu e de acord cu presedintele
Prim-ministrul Tariceanu a declarat ieri ca nu se pot acorda cinci procente din Produsul Intern Brut (PIB) doar pentru invatamant. E treaba Ministerului Educatiei si a sindicatelor sa negoci