Romania a rezolvat mai mult de jumatate din problemele legate de aderare, iar domeniile ramase de solutionat sunt ajutoarele de stat, absorbtia fondurilor post-aderare, managementul frontierelor si lupta anticoruptie, a declarat, ieri, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.
"Am facut o analiza a raportului de monitorizare. Romania si-a rezolvat mai mult de jumatate dintre probleme – acestea sunt zonele verzi din raport", a spus Jonathan Scheele, adaugand ca lupta anticoruptie ramane cea mai mare problema. In legatura cu capacitatea Romaniei de a absorbi fondurile europene, Scheele a declarat ca, daca institutiile implicate nu sunt capabile sa le gestioneze, nu vor exista proiecte finantabile, iar Romania va avea de pierdut. "In agricultura sunt probleme la nivel veterinar, aparute in cea de a doua jumatate a anului 2004, unde este important sa se faca recuperari.
Dar nici o problema nu este insolubila, sper ca raportul din aprilie - mai 2006 va arata ca aderarea Romaniei nu trebuie amanata", a mai spus ambasadorul Comisiei Europene.
In legatura cu relatia Romaniei cu Fondul Monetar International (FMI), Scheele a declarat ca problema nu este daca exista sau nu un acord cu FMI, ci ca Romania trebuie sa faca eforturi ca sa adere la UE la data stabilita si sa fie cu adevarat un membru al Uniunii. Scrisoarea de avertizare primita in cursul acestei saptamani de autoritatile romane este, conform oficialului european, de fapt, o "mana intinsa Guvernului" de catre Comisia Europeana, pentru rezolvarea problemelor pe care Romania mai trebuie sa le solutioneze pentru a adera la data stabilita. Scheele a adaugat ca la inceputul lunii decembrie vor avea loc o serie de intalniri tehnice, in care reprezentantii Comisiei Europene vor explica autoritatilor romane ce rezultate sunt asteptate pana la sfarsitul primului trimestru al anului 2006.
Vor e