Presedintele Asociatiei Nationale a Brokerilor din Romani (ANBR), Siminel Andrei, a apreciat ca, pentru marile companii straine, costul banilor este mai mic pentru ca ele se pot imprumuta mai ieftin decat cele romanesti si ca, in acest fel, vor avea un ascendent asupra firmelor din tara noastra.
"Daca pentru "SC Romania SA", costul bancar mediu este de 7%, pentru "SC Uniunea Europeana SA" este de 4%. Nu in ultimul rand, la noi riscul de business este de 4%, fata de numai 3% in UE", a dezvaluit presedintele ANBR. "Marile companii vor migra de la bursa noastra, iar noi vom finanta doar companiile medii.
Marile dezvoltari imobiliare din Romania vor fi finantate din afara, iar cele medii din interior", sustine Andrei. Vicepresedintele Grupului Rompetrol, Eric Chis, a apreciat ca piata romaneasca mai are de avansat pentru a corespunde nevoilor de finantare ale Grupului Rompetrol.
"Piata de capital romaneasca e mai putin sensibila la datele noastre financiare si mai mult la cine la cine da telefon, cand si de ce.
Vrem sa devenim prima companie multinationala cu sediul la Bucuresti, dar, daca lucrurile vor merge ca pana acum, s-ar putea sa mutam tranzactionarea la Amsterdam sau la Londra, iar sediul in Luxemburg, adica acolo unde operatiune sunt mai avantajoase", a precizat Chis.
El a mentionat ca, desi strategia Rompetrol Rafinare va fi sa nu acorde dividende, cei care au cumparat actiuni RRC au castigat bine. Vicepresedintele Rompetrol a dat exemplul salariatilor societatii, care au beneficiat de castiguri de 50 de ori fata de suma initiala inscrisa pe cupoanele de privatizare.
Birocratia indeparteaza investitorii
"Investitorii din sectorul imobiliar au deja banii pregatiti, dar asteapta prea mult. Elaborarea unor