Daca citesti doar presa din tara, ajungi la concluzia ca dupa alegerile din 2004 Romania s-a schimbat in rau. Vazute din SUA, schimbarile arata insa pozitiv. Romania se contureaza aici, pe zi ce trece, ca un partener credibil, pentru care soldatii americani merita sa-si dea viata. Promovarea la Casa Alba a ambasadorului SUA in Romania, dr. Jack Dyer Crouch II, instalarea de unitati militare americane la Marea Neagra si recenta vizita in Romania a lui Stephen Hardley, consilierul presedintelui Bush pentru Securitate Nationala, vorbesc de la sine.
Faptul ca Bucurestiul are acum primul guvern fara securisti in 50 de ani si ca militeaza pentru o alianta solida cu Londra si Washington creeaza incredere in cercurile politice de aici ca Romania va corecta si duplicitatea fostelor sale administratii fata de Europa Libera (REL).
Atitudinea tarilor din Europa de Est fata de REL a devenit un important indicator al gradului lor de normalizare. Republica Ceha, fruntasa in clasamentul democratiei, a fost instrumentala in mutarea sediului REL de la München la Praga. Romania se afla la polul opus. Dualitatea precedentei sale conduceri fata de REL a determinat 20 fosti si actuali salariati REL sa restituie decoratiile romane primite in decembrie 2004.
In Orizonturi Rosii si in scrieri ulterioare am relatat o parte din actiunile teroriste organizate de Securitate impotriva REL. Ele au fost insa negate de autoritatile romane ale vremii. Intr-un interviu publicat in prestigiosul Politique Internationale (1997), ziaristul Vincent Hugeux l-a rugat pe Virgil Magureanu, atunci sef al SRI, sa-i vorbeasca despre terorismul lui Ceausescu. "Se pot reprosa multe lucruri fostului regim, dar nu si faptul ca a fost implicat in terorism", a mintit Magureanu.
La 30 noiembrie 2001, cand REL a celebrat 50 de ani, presedintele Iliescu a fost nevoit sa admita ca masiva explozie