Un simplu zvon sau o realitate iminenta ? O posibila retrocedare a Palatului Toldalagi situat in Piata Trandafirilor, nr.11, din Targu Mures, locatie care in prezent adaposteste Muzeul de Etnografie, agita spiritele si creeaza o stare de incertitudine printre angajatii institutiei.
Pe ce se bazeaza eventuala cerere de retrocedare si care ar fi locatia pe care ar urma sa o primeasca pentru reinstalare respectivul muzeu? Acestea sunt doar doua din multele intrebari pe care si le pune cu foarte multa ingrijorare personalul institutiei.
In acest context, destul de incarcat, se pare ca nici Muzeul Judetean din Targu Mures, situat in Palatul Culturii, nu se „simte" prea bine. Si el este pregatit de plecare.
Palatul Toldalagi, locul unde membrii acestei familii poposeau atunci cand isi vizitau domeniile din zona, a fost construit de Laszlo Toldalagi intre anii 1759-1772. Cladirea apartine stilului baroc si a fost realizata de arhitectul Schmidt Pal, dupa planurile arhitectului francez Jean Louis d'Or.
Familia Toldalagi a facut parte din marea nobilime a Transilvaniei si a jucat un rol politic important in istoria acestei provincii romanesti in secolele XVII-XIX. Prima mentiune documentara a familiei dateaza din anul 1268. Este de fapt cel care obtinand o masie in Toldal a stabilit numele familiei de la numele acestei mosii.
In anul 1455, regele Ladislau al V-lea al Ungariei a acordat familiei blazon, iar din 1456 le-a donat intreaga mosie Toldal. Mihaly Toldalagi a obtinut in 1744 titlul de conte, iar fiul sau Laszlo, asesor la Tabla Regeasca din Targu Mures si mare jurist al vremii, a fost cel care prin diverse mijloace a sporit averea familiei acaparand terenuri comunale.
Proprietatile familiei au ajuns sa se intinda la momentul r