Corpul Stirbei (din Strada Stirbei Voda nr. 1-3) al Muzeului National de Arta al Romaniei gazduieste expozitia "De la Parmigianino la Tiepolo – 100 de desene italiene din colectia Bibliotecii Academiei Romane" organizata de Muzeul National de Arta al Romaniei, Academia Romana, Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso" si Uniunea Latina. Semnate de maestri italieni ai secolelor XVI-XIX, precum Giulio Romano, Pietro da Cortona, Pier Francesco Mola, Salvator Rosa, Luca Giordano, Georgio Vasari, Empoli, Parmigianino, Guercino, Camillo Procaccini, Luca Cambiaso, Baciccio sau Giovanni Battista Tiepolo, desenele provin din bogata colectie a Cabinetului de Stampe din cadrul Bibliotecii Academiei Romane. Operele sunt reprezentative pentru principalele scoli italiene - romana, napolitana, toscana, emiliana, lombarda, genoveza si venetiana. Ele ilustreaza atat o tematica foarte bogata, cat si o varietate de tehnici: desen in penita, laviu, sanguina sau tempera.
Expozitia a mai fost prezentata in aprilie 2005 la Florenta, ocazie cu care a fost lansat catalogul general al colectiei de desene italiene din patrimoniul Bibliotecii Academiei Romane. Fondul principal al colectiei de desene italiene a Bibliotecii Academiei Romane provine din donatia substantiala facuta in 1957 de academicianul si istoricul de arta George Oprescu.
Donatia continea aproape 6.700 de gravuri si 1.500 de desene, dintre care aproximativ 400 apartineau scolii italiene. George Oprescu si-a alcatuit colectia de desene italiene intre anii 1930 si 1939, prin achizitii din strainatate si schimburi cu alti colectionari romani precum Ion Cantacuzino, Barbu Slatineanu sau Ioan Kalinderu. Achizitiile au fost facute la Paris – de la comercianti de desene si gravuri precum Paul Prouté si Le Garrec – si la Londra – de la anticarul Spencer din New Oxford Street. Astfel, Oprescu a ajuns in posesia unor piese