Directorii de spital sustin ca principala problema a sistemului sanitar este subfinantarea cronica, si nu managementul deficitar. Zilnic, pentru un roman spitalizat se acorda doar 6,6 euro, in timp ce un occidental primeste 600 de euro pe zi.
Prof. dr. Florian Iordachescu, directorul Spitalului pentru Copii "M. Curie" (Budimex), ii lanseaza ministrului Sanatatii o provocare. "Il invit pe domnul ministru, care e economist, sa conduca acest spital, dar numai cu fondurile actuale.
Sa vedem cum va reusi sa acopere salariile, indexarile, sporurile salariale obligatorii, toate utilitatile, dar sa-i ramana bani si de investitii", a declarat directorul Florian Iordachescu. Potrivit acestuia, actualul proiect de Lege a spitalelor contine mai multe lacune si greseli care trebuie neaparat remediate.
"Din proiect dispar spitalele clinice si universitare si nu se spune nimic de sectiile clinice ce inseamna si ce atributii au acestea. De asemenea, din comitetul director dispar directorul medical adjunct, directorul de ingrijiri medicale, contabilul-sef, directorul administrativ.
Nu mai exista Consiliul de Administratie, exista un comitet consultativ din care fac parte reprezentanti ai Camerei de Comert si Industrie, ai puterii locale si, eventual, doi reprezentanti ai UMF, de la spitale clinice si universitare. Sunt multe inadvertente", a mai spus profesorul Iordachescu.
El a combatut si opinia potrivit careia activitatea medicala nu se poate impleti cu cea de cadru didactic universitar. "Un cadru universitar are norma de baza la UMF si jumatate de norma la spital pentru a ingriji bolnavii. Inseamna ca prin actuala lege universitarii sunt scosi din spital, eventual sa se faca contract si spitalul sa plateasca.
Cine va pregati insa viitorii medici (rezidentii) si cine va sustine cursurile de training postunivers