Surimi este un preparat din carne tocata de peste, originar din Japonia. Niponii au introdus in alimentatie acest produs in jurul anilor 1100 i.Ch., iar de pusin timp a ajuns si in magazinele romanesti.
Surimi de obicei reprezinta o imitatie de carne de crab. Aceasta se face nu pentru a-l hrani pe om cu gustul alimentului in sine, ci mai mult imaginatia. Surimi se gasesc in magazine sub forma de batoane. Arta de a prepara surimi a trecut peste simplul mod de a crea batoane de carne de peste tocata. Cea mai mare raspandire a avut-o in America in 1970, iar in Europa, un deceniu mai tarziu. In compozitia acestui preparat intra carne alba de peste, apa, amidon de faina, amidon de tapioca, albus de ou, ulei de soia, sare, zahar, proteine din soia, aromatizatori si condimente. De aceea au si mai multe arome. Surimi contin 99,87 calorii, carbohidrati 6%, proteine 18,26%, zaharuri 9,4%.
PREPARARE. Atunci cand cumparati surimi dezghetat trebuie sa fiti atenti sa nu aiba miros foarte puternic de sare sau de statut. Nu trebuie pastrat in frigider mai mult de cinci zile. Daca este vorba despre acelasi produs congelat, perioada de pastrare la congelator este de doua luni. Pentru a-l dezgheta nu este indicat sa il tineti in apa calda, ci sa il lasati timp de 24 de ore in frigider. Daca totusi va grabiti, folositi cuptorul cu microunde, lasand surimi acolo intre 2 si 5 minute pentru fiecare 500 de grame pe care vreti sa le dezghetati. De obicei, surimi se foloseste pentru prepararea salatelor. Daca vreti sa adaugati acest preparat la mancarurile gatite, nu trebuie sa o faceti decat in ultimele minute ale prepararii.
RETETE. Cum japonezii sunt cei mai mari consumatori de surimi, de la ei aflam si cele mai gustoase retete. Una dintre ele este "chiftelute de surimi". Pentru a o prepara aveti nevoie de 450 g surimi, o jumatate de ardei gras rosu, o jumatate de ardei g