Saptamana trecuta, pe piata contractelor derivate de la Sibiu, variatiile zilnice ale preturilor au oferit oportunitati speculatorilor. Lichiditatea a scazut fata de saptamana precedenta, fiind tranzactionate circa 22.000 contracte futures si optiuni, insa numarul pozitiilor deschise a urcat la aproape 88.000.
"Politica BNR de tintire a inflatiei a afectat si preturile futures ale raportului leu/euro la nivelul saptamanii, a precizat un broker. Insa privind in urma observam ca la Sibiu pretul pentru decembrie s-a mentinut in general in jurul pragului de 3,62 lei, investitorii tranzactionand, in general, sub cotatiile din piata valutara. In lipsa creditelor in valuta, care in cea mai mare parte se transformau in lei, moneda nationala ar trebui sa fluctueze in urmatoarea perioada intre 3,6 si 3,65 lei". Pentru Craciun euro a inceput saptamana la 3,6690 - 3,6850 lei si a incheiat-o la 3,6050 - 3,62 lei, iar pentru martie 2006 a scazut de la un maxim istoric de 3,68 lei, la 3,6175 lei, mai jos cu trei bani fata de saptamana precedenta, investitorii tinand cont de declaratiile vice-guvernatorului BNR, Eugen Dijmarescu, care considera ca leul va fi o moneda puternica si anul viitor. Evolutiile de pe pietele internationale s-au resimtit si la Sibiu, unde euro a fost adus vineri pana la un minim de 1,1695 dolari pentru sfarsitul anului, dupa ce la inceputul saptamanii tranzactiile fusesera realizate la 1,1755 - 1,1825 dolari. Pentru martie 2006, pretul a coborat fata de saptamana precedenta cu un cent, el fiind stabilit la 1,2 dolari, cumparatorii mizand, probabil, pe o crestere a dobanzilor europene la inceputul anului viitor, care ar avea drept efect reducerea diferentei fata de cele americane.
Saptamana trecuta, pe piata contractelor derivate de la Sibiu, variatiile zilnice ale preturilor au oferit oportunitati speculatorilor. Lichiditatea a scazut fata de sa