Un omagiu adus Regizorului
Un eveniment de traditie, demn sa fie aplaudat de impatimitii de teatru de toate varstele, se petrece, in zilele acestea, in Bucuresti. O benefica sarbatoare a Culturii, care are drept organizatori Uniterul, Ministerul Culturii si Cultelor si Primaria Capitalei. Inima si creierul acestei sarbatori este insa Marina Constantinescu, (binecunoscuta autoare a "Nocturnelor" pe care le realizeaza la Televiziunea publica), unul dintre cei mai dotati si mai avizati critici de teatru ai generatiei tinere.
- Doamna Marina Constantinescu, cum e sa-ti asumi organizarea unui festival national de teatru? Cum e sa organizezi un astfel de eveniment, care te obliga la selectii severe, asadar, o uriasa raspundere?
- Pentru mine a fost o mare experienta. Dupa cum poate stiti, eu traiesc in breasla asta de vreo 14 ani. Ce-i drept, pentru un timp - aproape 5 ani - m-am retras oarecum. Nu ca preocupari. Ci asa... omeneste. Am trait unele dezamagiri de care nu vreau sa-mi amintesc. Nici acum, nici alta data. Si iata ca, dintr-o data, m-am trezit cu aceasta uriasa raspundere pe capul meu. Dar si cu o mare bucurie in suflet. Cu o mare provocare! Cum de s-au gandit la mine? Toata povestea asta a pornit din primavara, dupa Gala Uniter. Atunci Mona Musca declarase - in calitate de inca ministru al Culturii - ca i se pare normal ca un astfel de eveniment sa fie organizat de Uniter. Idee acceptata, preluata si de unii colegi din Senatul Uniter-ului, care s-au dus cu gandul la mine, ca la un posibil organizator. Apoi Ion Caramitru m-a invitat sa preiau acest "rol". I-am cerut un timp de gandire - adica o saptamana. Odata termenul expirat, incercand sa ies din rutina, m-am prezentat la Uniter cu ideea centrala in jurul careia urma sa se organizeze Festivalul: am propus ca acest eveniment teatral de proportii nationale sa fie dedicat Regizorului. (In p