Remediile de sanatate va sunt propuse de un specialist-biolog, cu indelungata experienta in lumea plantelor medicinale: Eugen Giurgiu
Infectii ale urechilor
Se poate folosi cu mare succes planta urechelnita (Sempervivum tectorum), careia poporul nostru i-a pus denumirea de urechelnita tocmai pentru ca trateaza aceste infectii ale urechilor. Se poate folosi suc proaspat, putin caldut, pus in ureche (obtinut din frunzele carnoase ale plantei), de 2-3 ori pe zi. Se fac inainte spalaturi cu o infuzie de: galbenele, sunatoare, musetel, cimbru sau alta planta antiseptica, apoi se pun picaturile, iar deasupra se pune un tampon de vata. Sucul plantei se poate folosi cu succes atat contra infectiilor, cat si contra surzeniei. Planta are efecte antiinflamatorii, cicatrizante, astringente, hemostatice si de refacere celulara, modificand mediul, facand imposibila inmultirea microbilor.
Planta se poate gasi la florarii. Se mai numeste argintura, buruiana-porcului, curechiul stanii, frecusor, iarba de urechi, iarba-funului, iarba-grasa, jintira, nevastuica, oloisa, prescurarita, tata-mielului, urechea-iepurelui, urechiusa de stana, varza de stana, iarba-ciutei etc.
Alt remediu: propolisul - solutie alcoolica 5-10%. Se pun in fiecare ureche aproximativ 10 picaturi, de trei ori pe zi. Mai eficient este propolisul in concentratie de 30%, in amestec cu ulei de masline 1:1, 10 picaturi, de trei ori pe zi. Mentionez ca in toate cazurile, se va face minutios inainte igiena urechii, cu infuzii de plante. Se va folosi un betisor cu vata. De asemenea, sucul sau propolisul se pun in ureche caldute - nimic rece sau fierbinte.
Laringita acuta
La aceasta afectiune s-a dovedit foarte util tratamentul cu tinctura de propolis, 20 picaturi puse pe o bucata de paine. Se suge, apoi se inghite (de trei ori pe zi).
Petrol lampant: cate 1