Cea mai lunga greva din educatie a luat sfarsit. Azi, maine reincepe scoala, indiferent de consultarile care se mai poarta in sanul sindicalistilor. Morala? Pe hartie, gratie artei negocierii, profesorii au primit cam ce au cerut. Adica 5 la suta din Produsul Intern Brut, iar Executivul, sprijinit de presedinte, a reusit, fara eforturi bugetare, sa puncteze inteligent, fortandu-i pe liderii de sindicat sa bata pasul inapoi. Este toata lumea multumita? Alt avantaj pentru Guvern. Replica liderului Federatiei "Alma Mater", Razvan Bobulescu, demonstreaza ca greva s-a spart. "Reactiile cadrelor didactice la citirea acordului au fost diferite. Unii au spus ca sunt multumiti, altii bine ca au scapat de greva, iar altii au fost total nemultumiti" - spune Bobulescu.
Totusi, dupa cum s-au terminat lucrurile la Guvern, cadrele didactice ii pot intreba, la modul cel mai serios, pe liderii de sindicat ce au cerut ei si ce au primit. Intr-adevar, bugetul alocat educatiei a crescut cu un miliard de euro, bani care, atentie, vor fi folositi exclusiv pentru finantarea proiectelor ce vizeaza lucrarile de infrastructura. Atat si nimic mai mult. Cu o exceptie - o crestere nesemnificativa a salariilor cu 630 de mii de lei, anul viitor, si aceasta in trei etape.
In rest, nimic. Sindicalistii au intrat in Palatul Victoria sa negocieze la sange salariile profesorilor si au iesit de acolo cu bani pentru constructia de camine, dotarea cu tehnica de calcul a scolilor, pentru transportul elevilor in zonele rurale, pentru refacerea scolilor. Sa spunem ca este bine si asa pentru profesori, invatamantul avand nevoie stringenta de investitii. Numai ca promisiunea guvernamentala si brusca darnicie a Ministerului Finantelor trebuia sa dea de gandit protestatarilor. Acel 1 miliard de euro nu reprezinta decat o simpla cifra in contabilitate. Pentru a fi si folosit, Ministerul Educatiei tre