Vinete cu rosii si usturoi.
Ingrediente: 4 vinete, 1 lingura zeama de lamaie, 3 linguri ulei, piper, sare, 4 rosii (sau 2 linguri de pasta de rosii), 1 catel de usturoi, putina zeama concentrata de legume (Knorr+apa, sau numai apa), patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: Se curata vinetele de coaja, se taie felii de grosimea unui deget si se stropesc cu zeama de lamaie. Dupa o jumatate de ora, se preseaza usor, pentru a scoate zeama din ele, si se taie cubulete. Se prajesc in uleiul incins, se sareaza, se pipereaza, se adauga rosiile curatate de pielita si taiate bucati, usturoiul presat si putina zeama de legume (sau apa) si se lasa sa fiarba la foc mic, pana ce se inmoaie. Inainte de a le servi, se presara cu patrunjelul verde tocat marunt.
Conopida gratinata
Ingrediente: 2 conopide, 50 g faina, 50 g unt, 1/2 l lapte, sare, piper, 2 oua, 2 linguri parmezan (sau cascaval) ras, 300 g costita afumata, pesmet si unt pentru gratinat.
Mod de preparare: Se desfac in buchetele 2 conopide mijlocii si se fierb in apa cu sare, pana ce se inmoaie. Se pun pe foc faina, untul si laptele si se prepara un sos bechamel mai gros. Se gusta de sare si piper, se lasa sa fiarba incet, o jumatate de ora, se ia de pe foc si se incorporeaza ouale si parmezanul (cascavalul) ras, amestecand bine. Se lasa conopida sa se scurga intr-o strecuratoare, dupa care se pune intr-o cratita sau intr-o forma termorezistenta, unsa cu unt. Se taie marunt costita afumata, se presara peste conopida si peste ea se toarna sosul bechamel. Deasupra se presara parmezanul (cascavalul) ras, pesmetul si bucatele de unt, se da conopida la cuptorul incins si se lasa sa se gratineze 10-15 minute.
Andive cu sos de smantana
Ingrediente: 1 kg andive, 1/8 l smantana, sare, lamaie, 30 g unt, 1 lingura faina, 1/4 l zeama concentrata de carne (Knorr+apa),