Liderii federatiilor sindicale au discutat, sambata, cu premierul Tariceanu, ministrii de stat Gheorghe Pogea si Marko Bela, precum si cu ministrii Sebastian Vladescu, Gheorghe Barbu si noul ministru al Educatiei, Mihail Hardau. Autoritatile sunt de acord cu 5 la suta din PIB pentru Educatie, in 2006, doar pentru finantarea proiectelor din acest domeniu.
Astfel, vor aloca inca 34.498 miliarde lei vechi la bugetul actual, asa incat sa atinga 5 la suta din PIB. Profesorii nu refuza sa discute aceste proiecte, dar doresc sa fie alocati bani si pentru salarii, a spus Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI): "De la 1 septembrie si-au dat demisia 500 de cadre didactice, din care, peste 250 titulare. Nu dorim ca 5 la suta din PIB sa se dea pentru salarii, dar vrem si o majorare a salariilor. Altfel n-o sa avem profesori cu care sa facem reforma", ne-a spus liderul FSLI. Sambata, cadrele didactice au primit respectivul proiect, spre a fi semnat de cei patru presedinti ai federatiilor sindicale. Acestia nu au agreat procedura, deoarece ar fi o intalnire unde li s-au impus conditii: "Nu e vorba de negocieri, ci de o intalnire in care doriti sa ne puneti pumnul in gura. Trebuia sa fim consultati in prealabil asupra tuturor procedurilor de desfasurare a discutiilor", i-a spus presedintele FSLI, ministrului de stat Gheorghe Pogea.
Conditiile puse de autoritati
Guvernul va aloca bani la proiectele pentru perfectionarea profesorilor din scoli si licee, pentru asigurarea calitatii si conditiilor pentru examene. Se vor asigura sumele necesare invatamantului universitar si postuniversitar, pentru Agentiile de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar si Superior si se vor asigura spatiile de invatamant si cele pentru biblioteci.
Se va finanta reabilitarea laboratoarelor, a scolilor si a construc