In total, Romania a revenit la nivelul de saracie din 1989, dupa ce saracise si mai mult. Atunci, de unde si pana unde atatia milionari in euro? Din datorii neplatite.
Daca dupa trei cincinale zbuciumate tara abia a ajuns la nivelul de bogatie de dinainte de ’89, cum s-au facut averi in Romania? Raspunsul il poate da si un elev de clasa a patra: prin redistribuire.
Am putea impana raspunsul cu detalii - cel mai redus nivel al economisirii din zona, cea mai inalta rata a inflatiei, cele mai mici salarii si pensii, cel mai precar sistem de sanatate, cele mai proaste drumuri si cel mai vechi sistem de termoficare -, dar mai graitor decat orice este un singur parametru: 34-40% din PIB, nivelul arieratelor.
Asadar, daca PIB-ul s-a situat in 2004 la 59 miliarde de euro, datoriile neachitate au insumat circa 20 de miliarde. Intr-o tara normala, cei care nu-si platesc facturile si impozitele sunt executati silit si pot chiar sa fie declarati faliti. La noi insa, s-a vazut ca mai degraba dau faliment Bugetul, Termoelectrica si bancile decat respectivii rau-platnici.
Fireste ca, pana la urma, nici Trezoreria statului si nici furnizorii de utilitati publice n-au tras obloanele, dar asta numai fiindca s-au angajat imprumuturi in contul banilor neincasati. Dupa care, periodic, arieratele au fost (re)esalonate sau sterse, pentru ca devenisera „istorice".
Iar la scadenta, ca o postfata a unei istorii agitate, a platit populatia pe seama economisirilor anulate de inflatie, a asistentei sanitare tot mai precare, a drumurilor cu gropi si a pensiilor lipsa.
Cacealmaua
Iata deci mecanismul prin care s-a realizat redistribuirea: banii au fost inlocuiti cu datorii. Statul a argumentat cvasioficial ca, in absenta investitiilor straine, singura cale de capitalizare raman favorurile sale.
Din pacate insa,