Casa ramane visul de baza al oricarui om. Romania este o tara a “proprietarilor”, iar populatia nu are de gand sa-si schimbe prea curand mentalitatea si sa se indrepte catre statutul de chirias. In aceste conditii, sursele de finantare devin deosebit de interesante. Ultima perioada a fost marcata in special de noile restrictii ale Bancii Nationale privind creditare segmentului neguvernamental, in general. Lovitura de gratie primita si de creditul ipotecar/imobiliar
Casa ramane visul de baza al oricarui om. Romania este o tara a “proprietarilor”, iar populatia nu are de gand sa-si schimbe prea curand mentalitatea si sa se indrepte catre statutul de chirias. In aceste conditii, sursele de finantare devin deosebit de interesante. Ultima perioada a fost marcata in special de noile restrictii ale Bancii Nationale privind creditare segmentului neguvernamental, in general.
Lovitura de gratie primita si de creditul ipotecar/imobiliar a fost o anumita stopare a creditului in valuta. Reactia bancilor a fost prompta: dobanzile la creditul in lei s-au apropiat de cele la creditul in valuta. Intr-adevar, dobanzile creditului ipotecar in lei au intrat in concurenta acerba cu cele la valuta, chiar daca mai exista cel putin trei banci care-si mai permit sa acorde credite in euro sau dolari, datorita majorarilor de capital operate rapid: UniCredit, Alpha Bank, HVB, etc.
O analiza atenta arata ca cele doua componente ale creditului ipotecar, in lei sau valuta, sunt comparabile din punctul de vedere al costurilor, iar populatia ar putea sa incerce in continuare sa contracteze un credit ipotecar. Teoretic, in aceasta toamna ar fi trebuit sa inceapa ascensiunea creditului ipotecar in lei, care are o pondere de numai 10% in totalul imprumuturilor ipotecare.
Partea proasta