Recentele proteste ale marilor confederatii sindicale ar trebui sa dea palpitatii actualului Guvern. E un semn ca s-a ajuns la punctul de saturatie. Crevasa dintre Executiv si cetatean s-a adancit, iar cei care protesteaza si vor mai protesta au motive bine intemeiate. La aproape un an dupa ce au spus DA la urne, romanii nu traiesc bine, fiind atinsi de un negru pesimism. Sondajele de opinie arata clar aceasta stare de spirit.
In Romania doar 400.000 de romani considera ca viata lor personala din prezent este mult mai buna decat anul trecut - releva sondajul INSOMAR. Restul de 21 de milioane? Se pare ca avem o cota unica si la impozitare si la bunastare, deoarece 16 la suta dintre cetateni considera ca traiesc mai bine. Sa calculam. Deci, in total, 3,9 milioane de romani sunt ok, nefacandu-si griji pentru ziua de maine. Pentru 40 la suta viata a ramas la fel de grea ca anul trecut, 35,5 la suta spun ca lucrurile sunt mai rele. Mai avem o "minoritate" de 6,6 la suta pentru care viitorul nu suna bine.
Acum nici nu stii in ce categorie sa-i treci pe acestia care considera ca viata lor este cu mult mai proasta decat anul trecut. Sa spui ca sunt pesimisti sau optimisti? Grea intrebare. Raspunsul il putem gasi, oarecum, in comentariul lui O'Tool. Potrivit acestuia, pesimistii, in situatii grele spun ca mai rau decat atat nu se poate. In replica, optimistii afirma ca se... poate.
Si iata asa, fara sa-si doreasca acest lucru, romanii se regasesc ca personaje de studiu in Legile lui Murphy. Acum sa privim si partea plina a paharului. Fata de rezultatele sondajului Barometrului de opinie publica realizat in 2003 de catre Gallup Organization Romania, cresterea gradului de prosperitate este notabila. Daca acum doi ani 1 la suta dintre romani afirmau ca, in general, sunt foarte multumiti de felul in care traiesc, acum iata ca procentul a urcat vertiginos la 1,