Dupa casatorie, cei doi vor beneficia de o alocatie generoasa, insa vor locui intr-un apartament din Tokyo. Pentru a se pregati cum se cuvine pentru dramatica schimbare de mediu, Printesa Sayako a avut parte de un program care poate parea cel putin bizar. Ea a urmat lectii de sofat, dar si ?cursuri practice? de mers la cumparaturi in magazine si supermarketuri.
?Ia-ti, mireasa, ziua buna!?
In compensatie la pierderea titlului regal, Printesa Sayako va capata un nume de familie, cel al sotului, membrii familiei imperiale neavand decat un singur nume.
Duminica, Printesa Sayako si-a luat ramas bun de la familia imperiala in mod oficial. Purtand un kimono multicolor traditional, compus din 12 straturi textile, ea s-a recules in fata altarului inchinat stramosilor, din Palatul Imperial. Ulterior, printesa imbracata in alb a baut in compania tatalui si mamei sale o cescuta de sake. ?Sper ca si in cadrul noii tale vieti sa fii un bun membru al societatii, avand grija in acelasi timp de caminul tau?, i-a spus Imparateasa Michiko fiicei sale.
Inapoi la concubine
Sayako ar putea fi ultima printesa constransa sa renunte la titlu dupa casatorie daca familia imperiala va accepta sa-si modifice statutul si sa renunte la o serie de prevederi pe care populatia nipona le considera anacronice. Problema a fost luata in discutie pe fondul crizei de succesiune, in conditiile in care nu mai exista decat o singura generatie de mostenitori eligibili care sa ocupe stravechiul Tron al Crizantemei, respectiv cei doi fii ai lui Akihito, care insa nu au decat fete. Sondajele de opinie arata ca populatia este de acord ca pe tron sa urce o femeie, insa unii membri ai familiei imperiale, printre care Printul Tomohito, sustin revenirea la concubine - o practica obisnuita in trecut, care asigura suveranului o numeroasa descendenta si, implicit, sanse mari de