Universitarii clujeni au pangarit in vara cetatea cea mai de pret a romanilor. Tone intregi de deseuri au fost ingropate in situl arheologic de nimeni altii decat profesori universitari din Cluj-Napoca, studenti si elevi care au lucrat pe santierul arheologic toata vara.
Dupa cateva saptamani bune petrecute "la practica", arheologii condusi de vestiti profesori ai Facultatii de Istorie din Cluj au dat dovada celor sapte ani de acasa. Cadrele universitare si studentii au ingropat gunoaiele in trei locuri, tocmai in situl arheologic, la cativa pasi de sanctuarele sfinte ale dacilor.
Presedintele transilvanean al Fundatiei Renasterea Daciei, Vladimir Brilinsky, a semnalat primul dezastrul lasat in urma de "scoala" de arheologie.
Pentru ca situatia se repeta de ani buni si autoritatile nu au dat semne ca ar vrea sa indrepte ceva, Brilinsky s-a pus pe sapat, a incarcat sacii de gunoi in masina si i-a predat cu explicatiile de rigoare institutiilor care ar fi trebuit sa vegheze: Parcul Natural Gradiste, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, Directia pentru Cultura si Culte, Consiliul Judetean si Garda de Mediu.
Acum, ca o palma intoarsa manierelor universitare clujene, cativa directori de institutii au facut claca si s-au decis sa adune ei deseurile ascunse in gropi de cei platiti din bugetul statului tocmai pentru a avea grija de situri.
Comisarul sef al Garzii de Mediu, Cristian Moldovan, a dat aici peste cosmarul oricarui ecologist: sticle, ambalaje de tot felul si plasticuri in cantitati industriale. "M-am ingrozit cand am vazut cat gunoi au putut lasa. Nu mi-as fi putut inchipui vreodata ca se poate intampla asa ceva.
Habar n-am ce au descoperit ei lucrand o vara intreaga, dar stiu precis peste ce am dat noi", declara obidit co