COSMETICA Buze uscate, crapate si iritate, senzatie de disconfort si usturime... Cum sa evitam aceste probleme? Cu atat mai mult in sezonul rece care bate la usa. Mai intai, trebuie sa retinem ca buzele noastre au nevoie de hidratare. Atentie! Nu folositi creme la intamplare. Pentru fiecare dintre suferintele buzelor, remediile sunt diferite.
Tratate necorespunzator, toate aceste probleme se pot agrava. De aceea, inainte de a va recomanda o reteta pentru crema, trebuie sa identificam cele mai frecvente dintre suferintele buzelor si abia apoi sa le tratam corect. Una dintre aceste probleme, frecventa indeosebi la femei, este eczema buzelor, o eruptie provocata de farduri, de soare sau chiar de unele paste de dinti. Daca la aceste cauze se adauga un tic precum muscarea buzelor, ele pot deveni rosii, inflamate, cu cruste sau cu scuame. Pentru aceste situatii, medicul Stefan Ionescu-Calinesti ne recomanda compresele imbibate cu decoct de radacina de nalba sau untul de cacao. Mai cu seama la tineri, buza superioara se descuameaza. Crustele carora nu le dam pace lasa in urma o piele rosie, sensibila si uneori fisurata. Compresele calmante pot rezolva aceste probleme, iar dupa aplicarea lor este ideala o crema hidratanta, cu vitaminele A si F.
O alta afectiune frecventa a buzelor este cheilita, care se manifesta prin uscarea buzelor, inflamarea si fisurarea lor. Suferinta apare din cauza frigului, a soarelui puternic, a rujurilor sau a pastei de dinti.
Pentru aceasta, doctorul Stefan Ionescu-Calinesti ne indica o reteta usor de realizat: "Se amesteca o lingurita cu miere cu o lingurita cu unt sau ulei din germeni de grau si se aplica pe buze in strat subtire". Tot pentru buze uscate ne recomanda o crema cu ulei de germeni de grau si musetel. Se lasa la macerat, timp de cinci zile, in 50 ml de ulei de germeni de grau, doua lingurite cu flori de musetel. Se