Vicepresedintele MSZP, partid aflat la guvernare in Ungaria, Imre Szekeres, a propus infiintarea unei mari euroregiuni care sa cuprinda o parte din Ungaria si Transilvania, ,in acceptiunea maghiara", Vicepresedintele MSZP, partid aflat la guvernare in Ungaria, Imre Szekeres, a propus infiintarea unei mari euroregiuni care sa cuprinda o parte din Ungaria si Transilvania, ,in acceptiunea maghiara", fara Banat si Crisana. Motivul infiintarii euroregiunii ar fi constituirea unui ,spatiu economic extrem de atractiv". Prin vocea ministrului sau de externe, Romania pare sa nu incurajeze recompunerea spatiului economic romanesc vestic din aceasta perspectiva.
- Care este atitudinea Romaniei, in speta a MAE, fata de astfel de proiecte? A fost discutata aceasta propunere la sedinta comuna a guvernelor celor doua state?
- Experienta cooperarii la nivelul euroregiunilor a dovedit ca aceasta formula de colaborare este viabila, proces impulsionat si de un dialog excelent intre administratiile publice locale. Statisticile economice arata ca ponderea schimburilor economice in cadrul euroregiunilor in totalul schimburilor economice dintre statele participante in euroregiune sunt considerabile. Mai mult, cooperarea la nivelul euroregiunilor favorizeaza si dezvoltarea relatiilor sociale si culturale, cu impact benefic asupra societatii in ansamblu.
Inainte de infiintarea de noi euroregiuni, pe langa cele existente, din care sa faca parte localitati/regiuni din Romania si Ungaria, trebuie sa analizam in mod pragmatic in ce masura un nou cadru de cooperare poate aduce valoare adaugata in ansamblul relatiilor bilaterale.
Punctul de vedere guvernamental este ca nu avem, in principiu, nevoie de noi cadre de cooperare, ci de a creste cat mai mult eficienta celor existente, altfel riscam sa duplicam competentele.
Aceasta idee de creare a unei noi euroregiuni