La inceputul acestei luni guvernatorul BNR declara ca, "suntem totusi o banca si nu vrem sa devenim o sursa de pierdere. Nu mai avem din ce acoperi astfel de costuri", atragand atentia asupora costurilor cu sterilizarea lichiditatii din piata monetara.
La doar doua saptamani dupa acest mesaj, conducerea bancii centrale a decis, dupa mai multe luni in care excesul de lei nu a mai fost absorbit in proportii satisfacatoare, sa majoreze sumele atrase de pe piata monetara, absorbind 6,25 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) printr-o emisiune de certificate de depozit pe trei luni, la o dobanda medie de 5,98%, in crestere cu 1,64 puncte fata de licitatia precedenta din octombrie.
De la mijlocul lunii august, BNR a limitat atragerea de lei din piata, marja de satisfacere a ofertei lansate de banci reducandu-se la 10% si 20%. Aceasta masura a fost un raspuns la intrarile de fonduri straine speculative, atrase de castigul din diferentialul de dobanda.
Decizia BNR a fost influentata de riscurile inflationiste, datorate, pe de o parte, cresterii consumului, iar pe de alta deprecierii leului. Este posibil ca aceasta politica sa influenteze bancile sa majoreze dobanzile la depozite, pentru a majora resursele atrase de la populatie. In privinta creditarii, bancherii au lasat de inteles ca sunt dispusi sa reduca dobanzile cu inca unu - doua puncte procentuale, avand in vedere ca diferenta intre dobanzile la credite si cele la depozite este de circa 13 puncte procentuale.
Dobanzile interbancare la o luna erau cuprinse ieri intre 2,75 si 6,78%, fata de 1,71 - 6,47% la inceputul saptamanii trecute, iar cele la un an intre 3,47 si 7,03%.
La inceputul acestei luni guvernatorul BNR declara ca, "suntem totusi o banca si nu vrem sa devenim o sursa de pierdere. Nu mai avem din ce acoperi astfel de costuri", atragand atentia asupora costurilor cu sterilizarea