Negocierile dintre Guvern si sindicatele din Educatie s-au incheiat cu proiectul de acord, pe care liderii sindicali inca nu l-au semnat. Acestia vor decide azi daca inceteaza greva sau nu. Oferta noastra, de 5% din PIB pentru Educatie si cea de majorare cu 8% a salariilor profesorilor arata disponibilitatea Guvernului si posibilitatile economiei, autoritatile neavand un plan de rezerva daca greva nu va fi suspendata, a afirmat premierul Tariceanu: "Din pacate, nu exista un plan B. Eu cred ca oferta de finantare a invatamantului la nivelul de 5% din PIB dovedeste disponibilitatea noastra de a investi in Educatie, pentru elevi si studenti. Din aceasta perspectiva, cred ca problema salariala trebuie sa treaca pe planul doi", a spus primul-ministru.
Tariceanu a explicat ca salariile cadrelor didactice vor creste cu 8 la suta, de anul viitor, asa incat inflatia prognozata pentru 2006 sa nu afecteze veniturile profesorilor: "Daca vom accepta o majorare salariala care depaseste posibilitatile actuale ale economiei, riscam sa reaprindem inflatia, iar castigurile momentane sa se anuleze. Oferta noastra e in raport cu ce se poate face acum, fara a afecta echilibrele macroeconomice", a spus Tariceanu. Cele mai multe nemultumiri ale profesorilor cu care am stat de vorba vizeaza componenta salariala a acestui acord, a spus Marius Nistor, vicepresedintele Federatiei "Spiru Haret", citat de Mediafax. El a precizat ca nu poate sti ce decizie finala vor lua organizatiile teritoriale. Greva generala din Educatie continua, cel putin pana azi, la pranz, cand birourile celor patru federatii sindicale decid, in functie de raspunsurile de la organizatiile din teritoriu, daca vor semna proiectul Guvernului.
Negocierile dintre Guvern si sindicatele din Educatie s-au incheiat cu proiectul de acord, pe care liderii sindicali inca nu l-au semnat. Acestia vor decide azi daca incetea