Guvernul le-a propus cadrelor didactice un proiect prin care se declara de acord sa aloce 5 la suta din PIB pentru invatamant, in 2006. Dar, a pus conditia ca aceasta suma sa fie folosita doar pentru a finanta proiectele din domeniul Educatiei. Asa ca, autoritatile vor suplimenta cu 34.498 miliarde lei bugetul actual, iar acesta va atinge 162 de miliarde de lei vechi, adica 5 la suta din PIB.
Guvernul va asigura sumele necesare invatamantului universitar si postuniversitar si se va finanta reabilitarea laboratoarelor, a scolilor si a constructiilor scolare, achizitionarea de calculatoare, dar si constructia si reabilitarea campusurilor studentesti. De asemenea, vor fi asigurate manualele, precum si dotarea scolilor cu mobilier nou, scutiri la transport pentru elevii din mediul rural si reconditionarea caminelor pentru studenti. Acesti bani vor putea fi folositi si in avans, pentru proiectele in curs de executie sau studii de fezabilitate, proiecte tehnice si de executie. Documentul mai precizeaza ca salariile vor creste cu 8%, pe 2006, in doua etape: 530.000 ROL pe luna, de la 1 ianuarie 2006 si inca 330.000 ROL pe luna, de la 1 septembrie 2006.
Sindicatele, luate in parte, refuza proiectul
Profesorii nu au agreat procedura de sambata, deoarece li s-au impus conditiile: "Din punctul de vedere al Federatiei noastre, nu suntem de acord cu acest proiect si vom continua greva. Termenii acordului sunt de neacceptat, iar consiliul Federatiei se va intalni pentru a lua o decizie. Indiferent de suspendarea sau nu a grevei, noi consideram ca Guvernul ne-a aruncat praf in ochi. Totusi, o decizie la nivel national va fi luata de comun acord, marti, la intalnirea liderilor sindicali", a spus Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret". El a adaugat ca "imensa majoritate a scolilor au ramas inchise", dar, cateva declaratii ale presedin