Crearea celor opt regiuni de dezvoltare se dovedeste, din ce in ce mai mult, o idee nefericita, facuta pe fondul presiunilor europene si pentru inchiderea grabnica a capitolului privind politicile regionale.
In afara de faptul ca regiunile create nu au reusit deloc sa absoarba fonduri europene, s-a acreditat si ideea, pe fondul insuficientei informari a populatiei, ca, cel putin regiunile din Ardeal, ar fi un prim pas catre autonomia dorita de etnicii maghiari.
Model european
Congresul Puterilor Locale si Regionale a Europei porneste de la ideea ca regiunea se bazeaza pe principiile autonomiei regionale participarii active a cetatenilor la managementul public (democratiei consolidate), subsidiaritatii etc.
Autonomia regionala este dreptul si capacitatea efectiva a colectivitatilor teritoriale cele mai vaste in sanul unui stat, dotate cu organe alese, situate intre stat si colectivitatile locale si dispunand fie de prerogative de auto-administrare sau de prerogative de ordin statal, de a lua in sarcina, pe propria lor responsabilitate si in interesul populatiilor lor, o parte din afacerile publice, conform principiului subsidiaritatii.
Grupul de la Cluj al PSD a prezentat si motivatiile privind autonomia regionala a partidelor: cunoasterea specificitatilor regionale, comunicarea - dezvoltarea retelelor sociale, educationale, parteneriale; guvernanta - mai aproape de cetateni; descentralizarea - permite apropierea cetatenilor de procesul politic.
In document se arata si cateva modele, cum ar fi cel laburist britanic si cel german.
Octav Cozmanca, in calitate de ministru al Administratiei Publice, se declara, in perioada cand PSD era la guvernare, foarte optimist in privinta functionarii acestor regiuni. Fiecare