- Bogza: Sistemul bancar ar supravietui chiar daca 50% dintre credite ar fi neperformante
- Negritoiu: Economisirea excesiva duce la recesiune economica
- Dijmarescu: Problema reala este ca romanii opteaza pentru o economisire pe termen scurt
Cresterea galopanta a creditului si slaba tendinta a romanilor catre economisire sunt cele doua subiecte fierbinti ale lumii financiare. Cat de reale sunt aceste probleme si cat de grav pot afecta eventuale derapaje in aceste domenii stabilitatea financiara a Romaniei sunt insa intrebari cu raspunsuri din cele mai nuantate.
Mihai Bogza, presedintele Bancpost, nu crede ca, in prezent, comportamentul financiar al populatiei poate pune probleme in ceea ce priveste stabilitatea financiara a Romaniei. El arata ca suma depozitelor populatiei nu reprezinta decat aproximativ 9 miliarde de euro. Chiar si in cazul extrem in care dobanzile real negative ar determina o reorientare a romanilor catre alte mijloace de economisire, stabilitatea financiara a sistemului bancar nu ar fi afectata. Similar stau lucrurile si cu problema boomului creditelor de consum. Sistemul bancar romanesc crediteaza aproximativ 4 milioane de persoane. Insa, valoarea totala a creditelor este de doar 4 miliarde de euro. Astfel, in situatia ipotetica in care si 50% dintre acestea ar deveni neperformante, sistemul bancar romanesc ar supravietui, afirma presedintele Bancpost.
Economisirea excesiva induce recesiune
Misu Negritoiu, vicepresedintele ING, vorbeste de o tendinta globala de scadere a nivelului economiilor raportate la Produsul Intern Brut. Exista tari dezvoltate cu inclinatie spre economisire. Contextul global actual insa nu le mai favorizeaza. Un nivel ridicat al economisirii duce la recesiune economica, afirma Negritoiu. Exemplul Germaniei este edificator. Surplusul de economii a