UDMR someaza coalitia de guvernare sa respecte intelegerea si sa voteze proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale fara nici un fel de modificare. In caz contrar, coalitia se destrama si vor fi alegeri anticipate. Pentru a pune capat tuturor nemultumirilor legate de adoptarea acestei legi, Marko Bela nu exclude nici ideea ca Guvernul sa isi asume raspunderea in Parlament.
Marko Bela sustine ca nu ameninta cu iesirea din coalitie, pentru ca daca vor fi probleme cu Legea minoritatilor, coalitia oricum se va destrama. Explicatia ar fi aceea ca liderii celor patru partide au avut o intelegere, sa sustina cu totii proiectul de lege respectiv. Daca acest lucru nu se va intampla, inseamna ca sistemul nu functioneaza. "Aceasta nu ar fi problema UDMR, ci problema unilaterala a coalitiei. Nu-mi place sa amenint cu iesirea de la guvernare, dar nici nu este cazul, pentru ca ea nu ar merge, nu UDMR", a spus Marko Bela, citat de Mediafax.
Pentru a nu se ajunge la aceasta situatie, vicepremierul vine cu o solutie simpla. Legea minoritatilor sa fie modificata in acele puncte in care am fost sesizati de Comisia de la Venetia, iar partidele aflate la guvernare sa isi mobilizeze deputatii, pentru ca legea sa treaca de Camera Deputatilor fara alte amendamente. Ar mai fi si o a doua varianta, ca Guvernul sa isi asume raspunderea pentru acest proiect. Desi admite ca este posibil, Marko Bela spune ca "acest lucru ar demonstra o slabiciune in coalitie, si anume ca nu are forta de a duce pana la capat dezbaterile din Parlament".
Ca varianta de rezerva, Marko Bela ia in calcul declansarea anticipatelor, dar numai dupa raportul de tara din aprilie anul viitor. Daca in urma cu cateva luni liderul Uniunii se pronunta ferm impotriva organizarii alegerilor inainte de termen, acum el sustine ca formatiunea pe care o reprezinta are in continuare o sustinere destul d