Artistii refuza sa-si declare veniturile reale la FISC, motivand ca plicurile ar avea grosimi prea mari.
Cum suntem in Romania, lucrurile se simplifica: multi dintre beneficiarii concertelor nu emit factura, prestatorii (artistii) nu sunt nevoiti sa declare venituri si, implicit, sa plateasca impozite. Sumele vehiculate in aceasta piata sunt totusi foarte mari, de ordinul miilor de euro pe saptamana.
IMPARTEALA. Cate guri mananca din onorariul cerut de un artist si in ce masura? In majoritatea cazurilor, cel putin inca doua: ale managerulului si impresarului. Daca ia cantaretul sub aripa inca de la inceputul carierei si ii formeaza un nume, sub adapostul unui contract de exclusivitate, managerul va incasa ulterior 60%-70% din banii castigati de cantaret. Daca artistul este deja consacrat, managerul nu poate sa-l "taxeze" cu mai mult de 30% din castig. Daca angajamentul este aranjat de un impresar, acesta va lua 20%-30% din procentul managerului. In aceste conditii, artistul va ramane, in cel mai fericit caz, cu 40% din cat cere pentru a sustine un concert. Daca mai are de platit si dansatori, echipa tehnica sau ofiter de imagine, castigul sau se diminueaza simtitor. In aceste conditii, nu este de mirare de ce cantaretii cer mai mult decat fac.
MERCURIAL. Intocmai ca intr-o economie de piata veritabila, totul este supus negocierii in Romania. Inclusiv "preturile" pe cap de artist. De aceea, cifrele urmatoare vor fi considerate reper, cu "plus-minus" 10%, in functie de negociere, pentru 45 de minute de concert. De asemenea, sumele nu includ impozitul de 13% si TVA-ul, pentru cei care vor sa treaca facturile prin contabilitate. Piata muzicii pop-dance este dominata de Morandi (2.200 euro), 3rei SudEst (1.600 euro), Paula Seling (1.800 euro), ASIA (1.600 euro), Hi-Q (1.500 euro), Amadeus (1.500 euro), Nicola (1.400 euro), Akcent si Simplu (1.100 euro).