Noua lege a administratiei are prevederi clare in ceea ce priveste depolitizarea functiilor de conducere de la nivelul prefecturilor. Viitorii lideri din fruntea institutiei n-au voie sa fie membri de partid si trebuie sa-si castige postul in urma unui concurs organizat sub egida Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP).
Fostul prefect, Mihail Hardau, proaspat numit in functia de ministru al Educatiei, era pregatit sa renunte la PD in favoarea Prefecturii, in conditiile in care aceasta optiune nu i-ar fi adus dezavantaje in plan financiar si moral.
Ramane ca noul prefect de sacrificiu al PD-ului, Alin Tise, sa-si urmeze colegul de partid in cazul in care proaspata functie i se potriveste.
In luna octombrie, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat la Bucuresti pe toti prefectii si subprefectii liberali si le-a cerut sa se hotarasca daca, din 2006, renunta sau nu la partid in favoarea functiei pe care o detin in prezent. Actualul subprefect, Calin Platon, a optat pentru continuitate.
El va renunta la PNL si va da examen pentru postul de subprefect, in momentul in care noua lege a administratiei va intra in vigoare.
Secretar general, subprefect
Din 2006, conform modificarilor legislative, prefectura va avea doi subprefecti. Secretarul general al Prefecturii va deveni subprefect, in cazul in care va trece testele aferente dobandirii acestei competente. "Asteptam sa se stabileasca forma finala a legii si, implicit, sa fie votata.
In proiectul de lege se specifica ca va exista un subprefect coordonator, care se va subordona subprefectului general, iar acestia vor raspunde in fata prefectului", a declarat Calin Platon.
Decesul neasteptat al secretarului general al Prefecturii,