Silvicultorii mici si mari nu isi fac treaba ca la carte, ITRSV Cluj imputa prejudiciile constatate angajatilor structurilor silvice administrative, dar pagubele nu sunt recuperate aproape niciodata.
Paznicii fondurilor de vanatoare ajung sa fie sanctionati disciplinar in loc sa vegheze la respectarea legii, vanatorii isi vand armele civililor, masurile dipuse in urma controalelor nu se respecta.
Inspectorii, dureros de putini, sunt plimbati pe drumuri dintr-un judet in altul, mutati cu serviciul ori ingropati in hartogarie. Si inca ceva. Se va vedea cum inspectorii silvici par uneori a fi angajati la Cooperativa Munca in Zadar, mai ales atunci cand masurile dispuse de ei nu sunt respectare.
Acestea sunt cateva din concluziile la care am ajuns dupa o discutie de mai bine de o ora cu seful ITRSV Cluj, Grigore Avram. Ii citam in mare parte in cele ce urmeaza, presupunand ca, fiind din interior, stie ce vorbeste.
Daca vrei sa nu se faca nimic, da-i omului cat nu poate duce!
ITRSV Cluj este structura de control abilitata sa vegheze la respectarea legii in patru judete: Bistrita-Nasaud, Cluj, Alba si Maramures.
Din inventarul fondului forestier supravegheat de ITRSV Cluj rezulta urmatoarele cifre: 150.000 de hectare de padure in Cluj, 190.000 de hectare de padure in Bistrita, 265.000 de hectare in Maramures, 202.000 in Alba. La aceste valori se mai adauga 50.000 de hectare de padure in afara fondului forestier.
Parcurile Nationale Muntii Apuseni si Muntii Rodnei se inscriu, de asemenea, in aria de control a ITRSV Cluj. Pentru asta, structura de control dispune de 34 de angajati.
In judetul nostru "opereaza" 3 inspectori silvici la 190.000 de hectare de fond forestier si doi inspectori de van