Buna ziua, Ardeal: Legislatia Romaniei trebuie sa se alinieze celei europene. Exista legi precum cea a minoritatilor in tarile Uniunii Europene, cu prevederi echivalente?
Eckstein Kovacs Peter: In materie de minoritati exista legea cadru cu privire la minoritati. Este vorba despre o singura prevedere a Consiliului Europei. Tarile Europei vechi si-au rezolvat in timp problemele, dupa cum se poate vedea din statutul de autonomie al Tirolului de Sud in Italia sau din situatia suedezilor din Finlanda.
Acum trend-ul privind minoritatile apare in statele proaspete membre. Tarile baltice au, fiecare, o lege care contine prevederi cu privire la autonomia culturala. Ungaria beneficiaza de o lege privind autoguvernarea minoritatilor nationale, lege ce contine reglementari foarte asemanatoare cu cele prevazute de UDMR.
Tarile care doresc sa devina membre ale UE, Ucraina, Bosnia-Hertegovina, au adoptat foarte recent astfel de legi. Comisia de la Venetia retine in raportul sau ca autonomia culturala poate sa fie un mijloc pozitiv de imbunatatire a relatiilor dintre minoritati si majoritate.
BZA: In elaborarea proiectului s-a discutat cu reprezentantii celorlalte minoritati?
E.K.P.: Proiectul a fost realizat cu aportul tuturor. Comisia de la Venetia chiar a remarcat faptul ca acest proiect este rodul unei colaborari intre organizatiile minoritatilor nationale. Este un proiect al societatii civile.
BZA: Cat de mult se pune accentul pe ceea ce uneste minoritatile si majoritatea?
E.K.P.: Sunt prevederi de acest gen in proiect si exista articole care prevad in mod expres acest lucru. Apare in mod clar obligatia guvernului de a promova o politica in masura sa creasca gradul de toleranta.
BZA: Daca ne gand