Cei 300 de angajati ai companiei franceze "Sade", care trebuia sa reabiliteze reteaua de apa si canalizare din Cluj-Napoca, au primit, ieri, decizii prin care sunt concediati. Conducerea societatii a decis sa renunte la proiect, evaluat la circa 35 de milioane de euro.
Decizia vine dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, atat compania franceza, cat si Ministerul Finantelor Publi-ce au cerut rezilierea contractului semnat acum doi ani. Strainii pretind penalitati de 17 milioane de euro, iar Guvernul roman a calculat ca "Sade" ar trebui sa ii plateasca daune de noua milioane de euro.
Cei care au de pierdut sunt, in primul rand, clujenii. Lucrarile au fost oprite la jumatate si nu se stie cand vor putea fi reluate. Mai mult, municipiul risca sa piarda finantarea in valoare totala de 62 de milioane de euro.
In spatele acestor decizii sta un sir lung de conflicte. Compania franceza a fost acuzata in repetate randuri de catre autoritatile locale ca nu ar respecta legislatia in constructii.
La randul lor, repre-zentantii "Sade" s-au declarat nemultumiti de faptul ca de la diferitele regii si institutii publice au primit documente care difera mult intre ele si ca evaluatorii de proiecte nu au predat actele la timp, astfel incat ei sa poata respecta termenele de executie fixate in contract.
Membrii din conducerea companiei au vizitat, miercuri, orasul Cluj-Napoca, incercand sa discute cu beneficiarii proiectului ISPA, adica cu Compania de Apa "Somes" si cu Consiliul Judetean. Intalnirea a fost tinuta departe de ochii presei. Francezii au cerut o prelungire a termenelor de executie cu 16 luni si o suplimentare a bugetului lucrarilor cu 17 milioane de euro.
CJ a refuzat, insa, aceasta cerere. Presedintele institutiei, Marius Nicoara, afirma