Banca Europeana pentru Reconstructe si Dezvoltare atentioneaza ca economia romaneasca are la baza cresterii sale consumul sporit al populatiei.
Accelerarea consumului privat a contribuit insa si la cresterea considerabila a importurilor. Efectul imediat este majorarea deficitului comercial din acest an la un nivel estimat de 9,5 miliarde dolari si a deficitului de cont curent la 8,9 miliarde dolari.
Conform raportului anual al BERD, statul roman trebuie sa aiba in vedere sporirea competitivitatii si atragerea de investitii straine directe.
"Guvernul va trebui sa reformeze piata muncii prin adoptarea de noi amendamente la Codul Muncii, gandite pentru a usura activitatea firmelor si prin reducerea contributiilor sociale, al caror nivel este inca ridicat fata de statele vecine", se arata in raportul BERD.
Institutia internationala a mai aratat ca Romania trebuie sa continue sa implementeze prevederile referitoare la reducerea coruptiei si eficientizarea Justitiei.
De asemenea, autoritatile trebuie sa adopte masuri pentru reglementarea si supravegherea activitatilor de leasing, cu scopul de a reduce ritmul accelerat de crestere a creditelor contractate de populatie.
"Palaria" UE genereaza crestere economica
Potrivit raportului, cresterea economica din sud-estul Europei aferenta acestui an va ajunge la 4,8%. Mediul de afaceri din aceasta zona a cunoscut imbunatatiri semnificative desi ritmul reformelor a cunoscut o usoara incetinire inclusiv in cazul statelor candidate la UE.
Conform BERD, cresterea economica din statele in curs de dezvoltare aferenta acestui an va fi de 5,3%, cu 1,3% sub nivelul din 2004. Una dintre principalele cauze ale evolutiei este reducerea ritmului de crestere economica de pe plan mondial.
Totodata, raportul anual al BERD mentioneaza si ca economia Romaniei va continua sa inregist