Cu un picior in Romania, cu celalalt - oriunde, numai aici, nu. E soarta romanilor care se repatriaza in Romania si nu se mai pot adapta. Ajutorul financiar pentru repatriati e anemic, consilierea - ca si cum n-ar fi. Socul reintoarcerii in patrie ii transforma pe cei mai multi romani in dezradacinati.
Daniel U. a plecat din Romania cand avea 16 ani, la doi ani dupa Revolutie. A vanturat tari straine timp de un deceniu, dupa care s-a decis sa se intoarca in tara de bastina. S-a intors, pentru ca ii era dor de oameni: "In America, cei mai multi oameni au psihiatri, nu prieteni". Nu a mai gasit ce cauta. "Aici s-a pastrat samburele de hotie si e mai rau."
Povestind, mai scapa cate un cuvant in engleza, dar se corecteaza grabit. S-a obisnuit sa fie mai roman decat romanii din tara, "ca sa nu creada ca ma dau smecher, ca am stat zece ani «afara»".
MADE IN ROMANIA. Daniel nu credea cand prietenii lui din tara il avertizau ca sunt proceduri greoaie, pana cand, ajuns in Romania, a incercat sa-si schimbe permisul de conducere intr-unul romanesc. "Tara ma-tii! Si acum am sechele pe faza asta: timp, nervi, bani", izbucneste.
Rememoreaza ca si cum i s-a facut o gluma buna cum a fost purtat dupa actul de repatriere, buletin, hartii, hartiute. Aproape de termen a fost chemat sa aduca fisa de recrutare. A adus-o. In ziua in care ii expira permisul american a ajuns in fata ghiseului visat. "Mi-a zis doamna de acolo ca nu-stiu-ce mai lipseste, ceva ce nu era pe lista cu acte necesare, si, mai ales, pe unul din documente nu scrisesem cu cerneala neagra, ci cu pix albastru", conchide obosit. A dat examen pentru permis de Romania din nou.
Si acum, marturiseste, dupa aproape trei ani de stat in Romania, multe lucruri il iau pe nepregatite.
CONSILIERE ONLINE. Pe site-urile pentru repatriati si romanii isi dau sfaturi cu privire la "instinctele de sup