Universitatea de Arte "George Enescu" are astăzi privilegiul de a primi printre membrii de onoare ai corpului său profesoral pe George Banu (sau Georges Banu, nume sub care e cunoscut de teoreticienii şi practicienii teatrului din întreaga lume), profesor titular la Institutul de Studii Teatrale al Universităţii Paris III, Sorbonne Nouvelle, eminent critic şi analist al fenomenului teatral contemporan, figură emblematică, prin plurivalenţa şi complexitatea operei şi personalităţii sale, pentru mişcarea teatrală europeană şi pentru reflecţia pe care aceasta a suscitat-o în ultimele decenii.
Cel pe care îl omagiem astăzi şi-a început cariera universitară în România, în 1969, ca asistent la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ,I.L.Caragiale" din Bucureşti, pe care îl absolvise în acelaşi an. Din 1974, cînd se stabileşte în Franţa, George Banu îşi continuă în mod strălucit parcursul academic, susţinîndu-şi în 1978, sub îndrumarea reputatului critic şi profesor Bernard Dort, doctoratul de ciclu III (cu tema Orientul şi noul utopic. Brecht, Meyerhold, Eisenstein), şi apoi, în 1987, prestigiosul Doctorat d'Etat, coordonat tot de Bernard Dort şi avînd drept subiect Practicile memoriei în arta mizanscenei secolului XX.
Prima carte, pe care o semnează alături de Anne Ubersfeld, cunoscută semioticiană a teatrului, este consacrată spaţiului teatral şi apare în 1980. În 1981, publică un volum de referinţă despre Costumul de teatru şi, tot acum, opera care îi va aduce consacrarea: Brecht ou le petit contre le grand, răsplătită cu Premiul Criticii dramatice pentru cea mai bună carte de teatru a anului. De-a lungul vremii, acest important premiu va mai fi decernat altor două scrieri ale sale: Le théâtre, sorties de secours (1984) şi Le Rouge et or (1990).
Depăşind nobilul anonimat al unei cariere didactice exemplare, George Banu