Liderii sindicatelor din educatie au decis, ieri, intr-o sedinta comuna a celor patru confederatii sindicale, sa continue greva generala, deoarece oferta facuta de Guvern nu le rezolva cererile. Astfel, acestia au hotarat, la finalul sedintei comune de ieri, ca greva generala din invatamant va continua. Guvernul a propus un proiect prin care se declara de acord sa aloce 5 la suta din PIB pentru invatamant, in 2006.
Dar, a pus conditia ca aceasta suma sa fie folosita doar pentru a finanta proiectele din domeniul Educatiei. Asa ca, autoritatile au promis un buget de 162 de miliarde de lei vechi, iar proiectul mai precizeaza ca salariile vor creste cu 8%, pe 2006, astfel: 530.000 ROL pe luna, de la 1 ianuarie 2006 si inca 330.000 ROL pe luna, de la 1 septembrie.
Profesorii au refuzat oferta, insa studentii au acceptat-o, au renuntat la greva generala si au revenit de luni in salile de curs. Pe langa aceasta, Tribunalul Bucuresti va incepe, astazi, judecarea cererilor inaintate de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii cu privire la greva generala din invatamant, pentru ca liderii sindicali nu au fost prezenti la primul termen deoarece nu au primit citatiile la timp.
Functionarii publici
Functionarii isi sustin principalele cereri: cresterea cu 50% a salariilor pe 2006 si un sistem de avansare, de tip cariera, asa incat sa poata avansa pe propriul post - asa cum exista in celelalte tari europene. Alte cereri privesc interzicerea dreptului ca functionarii sa apartina vreunui partid politic, eliminarea restrictiilor de negociere a salariului si negocierea programului de lucru. Sindicalistii au negociat intai cu ministrul de stat Gheorghe Pogea, iar ulterior, cu ministrul Finantelor Publice, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, presedintele Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici "Sed Lex". Sin