Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut, ieri, sindicatelor din educatie sa faca demersuri pentru a relua procesul de invatamant si a adaugat ca politica salariala va trebui sa fie extrem de prudenta pentru a nu dezvolta inflatia. Tariceanu s-a declarat "foarte dezamagit" de decizia sindicatelor din educatie de a continua greva.
El a spus ca angajamentul Guvernului pentru a majora cheltuielile pe proiecte si investitii pentru sporirea calitatii invatamanului ramane valabil. Premierul a mai declarat ca Guvernul a facut "cea mai buna oferta" pentru salarii si peste acest lucru nu poate sa treaca, iar Executivul a acceptat plata unor drepturi salariale restante din perioada 2001-2004, precum si precizarea clara in Legea bugetului a sumelor pentru salarii in bugetele locale. Tariceanu a apreciat ca Executivul a dat dovada de toata disponibilitatea si a subliniat ca angajamentul de a cheltui 5% din PIB ramane valabil. La randul sau, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca Guvernul nu mai face negocieri salariale.
"Ceea ce am acordat din punct de vedere salarial e maxim ce putem acorda", a adaugat Vladescu. El s-a declarat surprins de decizia sindicatelor de a continua greva si a apreciat ca acest lucru inseamna ca acestea doreau doar majorari salariale care exced mult posibilitatile bugetare. Potrivit liderilor sindicali, mai mult de 70 la suta din sindicalistii fiecarei federatii din invatamant au decis continuarea grevei. Astfel, la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) 75 la suta din membri vor continuarea grevei, la Federatia Educatiei Nationale (FEN) - 70 la suta, iar la federatia "Spiru Haret" 81 la suta.
La federatia "Alma Mater" doar cinci la suta din sindicalisti au propus liderilor incetarea grevei generale. Tribunalul Bucuresti va hotari azi daca dispune sau nu suspendarea grevei profesorilor, asa cum a cerut