Operatorii de cablu din Romania reprezinta o industrie de succes, profitabila, a carei evolutie viitoare este insa amenintata de o serie intreaga de factori si institutii potrivnice. Iar clientii cablistilor sunt indemnati sa nu puna la inima nici problemele tehnice si nici atitudinea unor angajati ai acestor companii pentru ca toate acestea se vor rezolva. In timp. Si cu "viteza abonamentului" la cablul TV, care la noi, e, sa nu uitam, cel mai ieftin din Europa. Aceasta ar fi, in cateva cuvinte, imaginea industriei, zugravita ieri de reprezentantii Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, respectiv Radu Petric - presedintele ACC, Richard Anderson (presedinte UPC-Astral) si Alexandru Oprea (presedinte RCS&RDS).
Asociatia cablistilor se asteapta ca urmatorii ani sa aduca o crestere exploziva a serviciilor oferite de companiile membre, dar este nemultumita de o suma intreaga de factori care pericliteaza ritmul previzionat al dezvoltarii afacerilor.
Astfel, membrii ACC sunt intr-un razboi total cu ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, care a hotarat peste noapte sa elimine limitele maxime in plata drepturilor de autor si conexe, ceea ce va duce la o "targuiala, din cauza absentei oricaror mecanisme pe baza carora sa putem discuta cu cele sapte organisme de gestionare colectiva a acestor drepturi", a spus Radu Petric.
ACC sugereaza ca aceasta masura a fost luata de Iorgulescu (si) pentru ca acesta este presedinte al unui asemenea organism care colecteaza bani de la cablisti, considerand intolerabil si faptul ca schimbarea legislatiei a eliminat un mecanism, fara a lasa nimic in loc, nici un mecanism real de negociere. Anul trecut, ACC reusise sa impuna plata unui procent de 2% din valoarea abonamentelor pentru drepturile de autor si conexe - "un nivel echitabil, egal cu cel platit de tarile vecine", in opinia asociatiei. Limita de 2% a fost anulata print