Proiectul Legii farmaciei a reusit sa imparta farmacistii in doua tabere. Cele mai "grele" puncte sunt cele referitoare la restrictiile demografice si geografice si la proprietate. "Trebuie sa fim foarte sensibili la ambele capitole astfel incat sa respectam actele normative care reglementeaza concurenta si sa nu afecteze integrarea Romaniei in UE", a precizat, ieri, ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, in cadrul dezbaterii publice la care au participat reprezentanti ai Ministerului Integrarii Europene, Consiliului Concurentei, Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR), Patronatul Farmacistilor din Romania (PFR) si Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania (ARFR).
"Inteleg ca toti farmacistii doresc existenta criteriilor demografice si geografice, insa cu conditia punerii in practica a acestora pe parcursul unei perioade tranzitorii. In ceea ce priveste proprietatea avem doua tabere: lanturile de farmacii contra farmacistilor individuali", a afirmat Nicolaescu.
ARFR sustine ca proprietarul unei farmacii nu trebuie sa fie neaparat farmacist, in timp ce CFR si PFR sustin prevederea din proiect potrivit careia doar farmacistul trebuie sa fie proprietar de farmacie.
"Daca se va pune in practica aceasta propunere, actualii proprietari de lanturi de farmacii vor fi lipsiti de proprietate. O asemenea lege, oricum, nu va trece de Curtea Constitutionala. Daca totusi va fi aplicata, membrii ARFR o vor contesta la instantele straine", au spus reprezentantii ARFR. "Din punctul meu de vedere nu se incalca principiul proprietatii", a declarat Nicolaescu.
Pe de alta parte, Aurora Toma, reprezentant al PFR a precizat: "Am intrat in doua farmacii apartinand lanturilor farmaceutice si am aflat ca acestea nu aveau laboratoare proprii pentru prepararea unor produse farmaceutice. Cand am mers la farmacia apartinand unui farmacist independent am gasit laborat