In ultimul raport al Departamentului de Stat despre libertatea religioasa in Romania, intocmit de Biroul pentru Democratie, Drepturile Omului si Munca, remis publicitatii pe 8 noiembrie, se arata ca vechile probleme in privinta libertatii religioase treneaza, iar Biserica Ortodoxa Romana, sub motivul majoritatii confesionale, se bucura in continuare de un regim special, ce afecteaza direct sau indirect minoritatile religioase. Problema cea mai fierbinte din raport este, la fel ca in anii trecuti, cea privind respectarea drepturilor Bisericii Greco-Catolice.
Intr-un spatiu amplu, raportul mentioneaza, printr-o serie de exemple, incapacitatea sau ignoranta Statului si a Bisericii Ortodoxe de a rezolva problema vechiului patrimoniu greco-catolic, mizand pe tergiversarea la infinit a cererilor si amanarilor.
"Guvernul nu a aprobat o legislatie pentru retrocedarea catre Biserica Greco-Catolica a bisericilor si proprietatilor ecleziale transferate de comunisti Bisericii Ortodoxe in 1948 si nici nu arata ca ar dori sa faca asa ceva", se specifica in partea introductiva a raportului leagat de libertatea religioasa in Romania.
Cu toate ca, in 2002, Parlamentul a aprobat legea privind restituirea bunurilor si proprietatilor cultelor confiscate de regimul comunist, legiuitorii au adaugat o nota textului normativ, legat de faptul ca acesta nu se aplica vechilor lacasuri de cult ale Bisericii Greco-Catolice detinute astazi de ortodocsi, fapt ce se repercuteaza asupra comunitatilor de credinciosi greco-catolici obligati sa oficieze slujbele in locuri publice (scoli, camine culturale, sali de specatcole) ori in aer liber.
Tot aici este inclusa si observatia privind tergiversarile si piedicile impuse de Biserica Ortodoxa Romana, cu exceptia mitropolitului Banatului, IPSS Nicolae Corneanu, pri