Sute de cruci mai mici sau mai mari sunt amplasate pe marile bulevarde, in parcuri si intersectii, in centru, pe bulevardul Magheru, pe Stirbei Voda, in cartiere, pe bulevardul Iuliu Maniu sau in Parcul Moghioros. Oamenii care au pierdut pe cineva drag in accidente rutiere sau pe Lacul Morii, prin inec, marcheaza acel loc cu o cruce.
Nu exista nici o reglementare care sa interzica acest lucru, motiv pentru care Serviciile de Autorizatie in Constructii din cadrul primariilor nu sunt solicitate pentru astfel de probleme. Reprezentantii primariilor sunt reticenti sa intervina, motivand ca respecta suferinta celor care au instalat o cruce intr-un anumit loc.
Multi bucuresteni se arata insa deranjati de amplasarea crucilor, lumanarilor si coroanelor in locuri publice. Oamenii spun ca respectul pentru morti trebuie sa se manifeste la cimitir, nu pe strada. Cum sa faci diferenta intre crucile ridicate pentru eroii din Decembrie, la Sala Dalles, de pilda, si crucea amplasata vizavi, fara autorizatie, pentru un sofer care a pierdut controlul volanului.
Pentru biserica, crucile amplasate in locuri publice, unde s-a pierdut o viata, tin mai mult de traditie, un obicei, de o moda. Si preotii spun ca ar fi, poate, mai potrivit, ca municipalitatea sa reglementeze prin planul urbanistic amplasarea de troite, care ar avea scopul de a atrage oamenilor atentia sa fie mai atenti cand se afla la volan sau cand traverseaza prin locuri nepermise.
Consilierii bucuresteni iau in calcul posibilitatea de a concepe un regulament, dar stiu ca subiectul va fi extrem de sensibil, cand va fi abordat. Si ei sunt de parere ca mortii trebuie cinstiti la locul in care au fost ingropati. "Ne gandim sa realizam un regulament pentru amplasarea crucilor in locuri publice.
Vom incerca sa gasim o solutie care sa multumeasca pe toata lumea", a precizat St