Scenariul unui furt revolutionar. Dupa 15 ani de la controversatele evenimente din decembrie ’89, aflati misterul obiectelor disparute din "Casa lui Ceausescu".
Reconstituirea inventarului bunurilor din casa de protocol de pe strada Petofi Sandor din Baia Mare si a traseului urmat de aceste obiecte releva faptul ca "pierderile" au fost voluntare si s-au realizat cu girul celor din conducerea judetului. Acest demers jurnalistic i-a deranjat pe multi dintre cei care in 1990 ocupau functii de conducere in judet.
In viforul starnit in decembrie ’89, ceea ce maramuresenii numeau, soptit, "Casa lui Ceausescu" (fosta casa de protocol a dictatorului comunist Nicolae Ceausescu) a fost jefuita de "revolutionari" cunoscatori ai bunurilor de valoare care decorau complexul de pe strada Petofi Sandor.
Tablouri semnate de artisti reprezentativi ai Scolii de Pictura Baimareane, portelanuri chinezesti sau mobilier facut special pentru dictator au fost furate. Fapta a fost ingropata in dosarul cu AN-uri pentru eternitate. Dupa peste doi ani de documentare, GAZETA a reusit sa descifreze cateva din dilemele ascunse de catre cei vinovati.
Povestea casei dictatorului
In anul 1925, terenul de pe strada Petofi Sandor nr. 12-14 (situat la una dintre intrarile in Parcul Municipal Baia Mare) se afla in proprietatea lui Avram Cupse. In urma decesului acestuia, trei persoane (Ana Leontina Cupse, Maria Valeria Brehaita si Mironelia Maria Dragos) au mostenit terenul, in cota de 1/3 fiecare.
Din documentele care mai exista astazi in arhivele din Maramures ramane nelamurita identitatea proprietarului terenului din momentul mostenirii si pana in 1966.
Cel mai probabil, la mijlocul anilor ’50, dupa ce comunistii au acapara