Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a prezentat ieri raportul trimestrial asupra inflatiei. Vestea buna a reluarii procesului de dezinflatie a fost insotita insa de cateva avertismente cu privire la continuarea acestui proces. Isarescu apreciaza ca pe urmatoarele sase trimestre, adica pana la sfarsitul perioadei premergatoare aderarii la UE, Romania va avea de trecut o perioada in care orice derapaje in politicile fiscale si cele cu privire la venituri ar pune in pericol tinta de inflatie pe 2006 (5% cu un interval de variatie de plus, minus 1%).
Pe trimestrul al III-lea 2005 rata medie a inflatiei a scazut cu 1 punct procentual fata de trimestrul anterior. Comparativ insa cu anii trecuti, ritmul de scadere a inflatiei s-a diminuat considerabil (vezi graficul).
Pentru a explica aceasta realitate, guvernatorul Isarescu invoca existenta unor puternici factori de franare a dezinflatiei. In acest sens, el vorbeste de un exces de cerere. Consumul populatiei este mult mai mare decat capacitatea economiei romanesti de a-l acoperi.
La aceasta se adauga si intrarile abundente de capital strain. Isarescu insa a amintit si faptul ca, in anii electorali, se constata abateri de la trend.
Adica inflatia nu mai scade la fel de puternic ca in anii anteriori. Cum acest lucru se pare ca se repeta, vorbim atunci de 2006 ca de un an cu caracteristici electorale?
8,3% inflatia pe 2005
Desi au existat puternice presiuni inflationiste, Isarescu a declarat ca prognoza de 8,1-8,3% pentru acest an este realizabila, dar a anticipat o usoara ascensiune a preturilor in luna noiembrie. Cresterile medii de peste 20% de procente la pretul gazelor naturale au contribuit major la marirea inflatiei.
Guvernatorul BNR spune ca preturile produselor alimentare, care au crescut in medie doar cu 4%, au fost cele care au ponde